juustoportti_food_oy-maitokannu.jpg

Tavoitteellisesti ja energiatehokkaasti eteenpäin

Toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari, Juustoportti Food Oy:

"Samassa ajassa kun Juustoportin tuotannon vaatima maitomäärä nousi 50 prosenttia, kokonaisenergiankulutus lisääntyi vain 10 prosenttia. Toimintamme perustuu jatkuvaan ja tavoitteelliseen tuotteiden, valmistuksen ja energiatehokkuuden kehitystyöhön."

Juustoportti tunnetaan leipäjuustostaan, joskin tuotevalikoimaamme kuuluu noin 100 omaa ja lähes yhtä monta asiakkaille tehtävää tuotetta.

Valtaosa tuotteista valmistetaan omassa meijerissämme Jalasjärven keskustan tuntumassa. Tuotantotekniikaltaan Juustoportti on Suomen nykyaikaisimpia meijereitä.

Energiakatselmuksesta toiseen

Meijeritoiminnassa tarvitaan paljon lämmitystä ja jäähdytystä. Enimmillään meillä kului energiaa tuotannon aikana yli 2 000 kWh tunnissa.

Teimme energiakatselmuksen ensimmäisen kerran jo kymmenkunta vuotta sitten. Sen jälkeen laitoimme monia asioita kuntoon, muun muassa ilmastoinnin.

Kun joitakin vuosia sitten teetimme toistamiseen energiakatselmuksen, ei suuria säästökohteita enää ilmaantunut. Esille tuli muutamia mahdollisuuksia,joihin ei siinä vaiheessa kannattanut ryhtyä. Toki sen verran säädettävää löytyi, että investointi katselmointiin kannatti.

Energiatehokkuussopimukseen liityimme vuonna 2010.

Ideoita toteutukseen myöhemminkin

Olemme jatkaneet energiatehokkuustyötä katselmoinnin tehneen konsultin kanssa. Pidän sitä todella tärkeänä, sillä pk-yrityksessä ei välttämättä ole omasta takaa laaja-alaista energia-asioiden osaamista.

Kun meijerimme laajeni viereiselle tontilla sijainneeseen teollisuushalliin, pystyimme alusta alkaen suunnittelemaan energiatehokkaita ratkaisuja. Osa niistä oli tullut esille energiakatselmuksessa.

Vähän aikaa sitten esimerkiksi investoimme erilämpöisiä lauhdevesiä kerroksittain varastoivaan lämpöakkuun. Hyödynnämme sitä muun muassa ilmastoinnissa.

Monta energiatehokasta tapaa lämmittää

Jalasjärven meijerin kiinteistölämpönä käytämme kaukolämpöä, prosessilämpö tehdään pelleteillä.

Kahvila-ravintola sen sijaan hyödyntää maalämpöä. Päädyimme ratkaisuun, joka yhdistää lämmityksen ja jäähdytyksen. Se tehostaa myös ilmanvaihtoa.

Järjestelmän ansiosta kahvila-ravintolakiinteistön öljynkulutus väheni 60–70 prosenttia, samalla kokonaisenergiankulutus pieneni kolmanneksen. Investoinnin takaisinmaksuaika on noin kolme vuotta.Perheyritys Juustoportti Food Oy on kasvanut lähes 50 vuodessa pienestä maatilajuustolasta noin 150 vakituisen työntekijän yritykseksi. Jalasjärvellä sijaitsevan meijeri- ja kahvilaravintolatoiminnan lisäksi Juustoportilla on kahvila-ravintola Mäntsälässä ja ruokatehdas Kuopiossa. Juustoportin liikevaihto vuonna 2013 oli yli 40 miljoonaa euroa.


Bookmark and Share Tulosta Viimeksi päivitetty: 21.03.2017